Cara nak masak udang masam manis yang senang tetapi sedap

Cara nak masak udang masam manis yang senang tetapi sedap

UDANG MASAM MANIS 
Bahan-bahan
10 ekor udang saiz besar@sederhana - dibersihkan
1 biji bawan holland - dipotong baji 
2 biji tomato - potong lapan 
½ batang timun – dipotong baji 
2 biji cili merah - dimayang 
3 tangkai cili padi - ketuk sedikit 
¼ cawan nenas – dipotong kecil
1 sudu besar kicap cair 
2 sudu besar sos tiram 
3 sudu besar sos tomato 
1 sud besar gula pasir
1 sudu teh lada sulah 
¼ cawan air

Bahan Tumis 
2 ulas bawang putih 
3 sudu besar minyak masak

Cara memasak :

1. Masuk minyak dan tumis bawang putih sehingga harum.


2. Masukkan udang sambil kacau, bawang merah, cili merah, timun, tomato dan air.



3. Aduk dengan baik selama kira-kira 2 minit dan tambah nanas dan cecair kicap, sos tiram dan sos tomato.



4. Taburkan dengan lada dan gula pasir dan pastikan hidangan ini mempunyai rasa masam dan manis. Jika kurang asin ia boleh menambah garam.



5. Kacau lagi dan matikan api dapur dan berkhidmat dengan nasi putih.