RESEPI KUIH PENYARAM ATAU CUCUR JAWA

RESEPI KUIH PENYARAM ATAU CUCUR JAWA
BAHAN-BAHAN
1. Tepung gandum 1kg
2. Tepung beras 500gm
3. Gula 1kg
4. Air pandan
5. Santan 200ml
6. Air 350ml ( secukupnya )
CARA-CARA MEMBUATNYA


1.Gaul tepung gandum & beras letak air biar adunan jadi pekat likat.
2. Lepas tu tambah gula,santan & air pandan perlahan-lahan sehingga adunan sebati.
3.Adunan tak nak terlalu cair @ terlalu pekat..
4.Resepi  saya guna daun pandan. Jgn lupa blend dulu daun pandan & tapis ambik air pandan je.Nak letak pewarna hijau no problem.
Nak guna gula melaka pun boleh.
P/s kalau nak tepi kuih korang nampak cantik tambah la gula segenggam dua.
Selamat mencuba!

KREDIT
Fb Mrss Ct

Carian berkaitan dengan RESEPI KUIH PENYARAM
  • sejarah kuih penyaram
  • kuih penyaram gula apong
  • kuih peneram sukatan cawan
  • cucur jawa sukatan cawan
  • resepi kuih peneram ranggup
  • resepi kuih cincin
  • cara membuat kue peneram