RESEPI KUIH PENYARAM ATAU CUCUR JAWA
BAHAN-BAHAN
1. Tepung gandum 1kg
2. Tepung beras 500gm
3. Gula 1kg
4. Air pandan
5. Santan 200ml
6. Air 350ml ( secukupnya )
2. Tepung beras 500gm
3. Gula 1kg
4. Air pandan
5. Santan 200ml
6. Air 350ml ( secukupnya )
CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Gaul tepung gandum & beras letak air biar adunan jadi pekat likat.
2. Lepas tu tambah gula,santan & air pandan perlahan-lahan sehingga adunan sebati.
3.Adunan tak nak terlalu cair @ terlalu pekat..
4.Resepi saya guna daun pandan. Jgn lupa blend dulu daun pandan & tapis ambik air pandan je.Nak letak pewarna hijau no problem.
Nak guna gula melaka pun boleh.
P/s kalau nak tepi kuih korang nampak cantik tambah la gula segenggam dua.
Selamat mencuba!
KREDIT
Fb Mrss Ct
Fb Mrss Ct
Carian berkaitan dengan RESEPI KUIH PENYARAM
- sejarah kuih penyaram
- kuih penyaram gula apong
- kuih peneram sukatan cawan
- cucur jawa sukatan cawan
- resepi kuih peneram ranggup
- resepi kuih cincin
- cara membuat kue peneram