BAHAN A:
10 ekor sotong saiz sederhana - buang kulit hitam dan tulang, cuci bersih dan asingkan kepala
lidi untuk menyucuk
lidi untuk menyucuk
BAHAN B:
1/2 cawan pulut - cuci bersih dan toskan
1/2 cawan santan pekat
1/4 sudu teh garam
Rendam pulut selama 30 minit bersama santan dan garam
1/2 cawan pulut - cuci bersih dan toskan
1/2 cawan santan pekat
1/4 sudu teh garam
Rendam pulut selama 30 minit bersama santan dan garam
BAHAN C:
100 gram gula Melaka diracik
2 cawan santan - tidak terlalu pekat
1/2 sudu teh garam
1 hiris halia - dimayang halus
1 helai daun pandan
100 gram gula Melaka diracik
2 cawan santan - tidak terlalu pekat
1/2 sudu teh garam
1 hiris halia - dimayang halus
1 helai daun pandan
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. Bahan B : Masukkan 3/4 (2 sudu kecil) pulut ke dalam perut sotong.
2. Masukkan kembali kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya pulut tidak keluar.
3. Atur sotong di dalam periuk. Masukkan Bahan C dan renehkan dengan api sederhana hingga hampir kering.
4. Siap dihidang.
Kredit Resepi :
Kak Wan Via Dari Isteri Untuk Suami Tercinta
Kak Wan Via Dari Isteri Untuk Suami Tercinta
TAGS.
- resepi ketupat sotong terengganu
- resepi ketupat sotong kedah
- resepi sotong sumbat paling sedap
- sotong sumbat pulut
- sotong sumbat pulut terengganu
Carian berkaitan dengan RESEPI KETUPAT SOTONG KELANTAN
- resepi ketupat sotong terengganu paling sedap
- resepi ketupat sotong pedas
- ketupat palas
- resepi sotong
- cara buat ketupat
- ketupat bawang
Masakan Tauhu
Miang Kham
NASI