RESEPI AYAM BUTTERMILK LELEH

RESEPI BUTTERMILK CHICKEN LELEH

BAHAN-BAHAN

ayam
Biji telur 1
Tepung serbaguna
Serbuk kari serbuk
Pelangi marjerin 4sudu besar
1 bawang merah bawang merah
Bawang putih 5 biji
Chili Fire 4 biji
Kari daun 2tangkai
Susu tepung susu
gula
garam

BAGAIMANA MEMBUATKAN

1. Tambah telur ke ayam, kacau rata.

2. Serbuk kari ditambah kepada tepung serbaguna.

3. Ambil sekeping ayam, masak ke dalam tepung pelbagai guna. Teruskan masak sehingga kering sepenuhnya.

Bagaimana memasak buttermilk

1. Masukkan 4 jadual besar marjerin, tunggu untuk mencairkan.

2. Kacau bawang merah, bawang putih, cili api. Tambah daun kari.

3. Apabila memudar, letakkan setengah kapasiti susu cair.

4. Susu direbus, ayam diperkenalkan. Tambah gula dan garam.

5. Biarkan ia menjadi gemuk. Tutup api, boleh berkhidmat.