Japanese Banana Cotton Cake


Japanese Banana Cotton Cake

Bahan A
150 gm pisang emas / berangan, lecek halus
7 biji kuning telur
50 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh esen pisang

Bahan B, satukan dan ayak
150 gm tepung gandum
1/4 sudu besar tepung jagung
1/4 sudu teh soda bikabonat

Bahan C, satukan
50 gm mentega cair
50 ml susu cair

Bahan D, putar hingga kental
7 kuning telur
125 gm gula pasir
1/4 sudu teh cream of tartar

Isian dan Taburan : Chocolate rice, chocolate chips atau kismis

Coklat Salutan
250 gm coklat masakan putih
50 gm coklat masakan gelap
Pewarna kuning dan hijau (oil base)

Alatan :  Piping bag, acuan bentuk pisang oles margerin dan berus pewarna

Cara-cara :

  1. Satukan dan putar bahan A hingga sebati saja.  Jangan sampai kembang.
  2. Masukkan bahan B dan putar perlahan, di selang seli dengan bahan C.
  3. Putar hingga sebati.  Ketepikan.
  4. Dalam bekas lain, putar bahan D hingga kental dan bertanduk.
  5. Kaup balik dengan adunan pisang hingga rata dan sebati.
  6. Masukkan ke dalam piping bag dan picit setengah adunan.
  7. Tabur dengan coklat rice dan picit adunan hingga penuh.
  8. Bakar pada suhu 175C selama lebih kurang 45 minit atau hingga masak.
  9. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu.


Membentuk Buah Pisang
Keluarkan kek dari acuan dan atur di atas redai yang di alas loyang di bawahnya.
Cairkan coklat masakan putih secara double boiler.  Ketepikan sedikit dan beri pewarna hijau.
Bakinya beri pewarna kuning dan kacau hingga rata. 
Tuang coklat kuning hingga rata di atas kek pisang.  Tunggu sehingga coklat beku.
Setelah beku, sapu sedikit coklat hijau dan hitam untuk memberi kesan warna pisang.
Japanese Banana Cotton Cake

Catat Ulasan

0 Ulasan