Talam Kastard Jagung


Talam Kastard Jagung

Bahan Lapisan Bawah
1 cawan jagung manis berkrim dalam tin
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung kastard
2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula
Sedikit pewarna kuning

Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam halus

Loyang 8in di gris dan di alas plastik tahan panas
atau acuan lompang di gris minyak

Cara Membuatnya :
  1. Satukan bahan lapisan atas kecuali jagung krim.
  2. Tapis ke dalam periuk atau kuali.  Masak dengan api kecil hingga naik wap,
  3. Masukkan jagung, kacau hingga rata.
  4. Tuang adunan lapisan bawah ke dalam loyang dan kukus 20 minit.
  5. Buka tutup pengukus sekali sekala dan lap air pada penutup supaya tidak jatuh pada permukaan kuih.
  6. Satukan bahan lapisan atas, tapis ke dalam periuk.
  7. Masak atas api kecil hingga naik wap
  8. Bila lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit pemukaannya.
  9. Kemudian tuang perlahan-lahan adunan lapisan atas. 
  10. Kukus semula 20 minit,  Buka penutup kukus sekali sekala dan lap air pada penutup supaya tidak jatuh pada permukaan kuih
  11. Biarkan kuih betul-betul sejuk baru di potong atau dikeluarkan dari acuan.

Talam Kastard Jagung

Catat Ulasan

0 Ulasan