Resepi Ikan Siakap Stim Limau Sedap, Simple & Terbaek!! | Assalamualaikummmm... Nurliz suka belek-belek resepi, tetiba terjumpa resepi Ikan Siakap Stim Limau ni, tengok senang sangat dan bahan pun sikit, yg paling penting SEDAP 😁 Korang cuba lah, memang sedap!
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)
Sumber : Nurliz Emeera
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Bahan-bahan:
🐟 2 labu bawang besar di hiris besar2
🐟 2 biji tomato di belah2, nak letak 3 biji pun boleh
🐟 2 batang cili merah di hiris2
🐟 5-6 biji cili api di hiris2, kalau nak pedas letak lebih
🐟 3cm Halia di hiris kasar, halus2 sangat takut terkunyah halia lak
🐟 5-6 biji limau kasturi di ambik jus nya sahaja, Biji buang
🐟 garam dan serbuk knorr pasti sedap secukup rasa.. takde serbuk knorr pun takpe.. hehehe
🐟 air secukupnya
Ikan siakap.
Ni semestinya kena ada.. kalau takde ikan acaner nak masak 😂 ikan bawal pun boleh..
Cara-caranya:
Guna kuali besar je.. malas nak guna pengukus walaupun ada.. kata nak cara mudah kannn 😁
1) Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak.
2) Bila minyak dah panas, masukkan bawang-bawang dan halia kacau-kacau sampai sedikit layu..
3) Kemudian masukkan air ikut banyak mana kuah yang korang nak, saya masukan 2 cawan je.
4) Masukkan cili merah dan cili api..
6) Tuang jus limau. Kacau sebati dan siram-siram ikan tu dengan kuah dalam kuali tu, jangan ganas-ganas nanti hancur isi ikan tu nanti 😂
5) Lepastu masukkan ikan.
7) Masukkan tomato yang di belah2 tadi. Api sedang-sedang je, jangan kuat sangat.
8) Last sekali masukkan garam dan perasa serbuk knorr pasti sedap.
Jangan lupa balik-balikkan ikan tu ye.. nanti belah atas tu mentah pulak
Biar merenih, agak-agak isi ikan tu dah masak tutup lah api.
Siap untuk di hidangkan dan makan!
Tadaaaaa, sedapppp! boleh tabur dengan daun ketumbar 😘
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..