Nasi Beringin dan Ayam Sambal Serai

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Sejak2 ni terasa sibuk sangat, sampaikan nak update blog pun takde masa. Bila cuti dah lama sngt, mulalah penyakit malas pun datang. Hari ni alang2 ada masa sikit, saya kongsikan resepi Nasi Beringin dan Ayam Sambal Serai. Sebenarnya dah pernah masak nasi beringin ni, tapi  tetiba teringin pulak nak makan nasi ni. Macam biasalah makan dngn ayam sambal serai dan ulam timun dngn tomato je. Kalau rajin tu, bolehlah buat kuah kari atau acar. Biasanya ada sambal ayam atau ayam masak merah pun dah cukup sedap. Lagipun ringkas je kan..Oklah...kalau ada yg teringin nak merasa tu, bolehlah cuba resepi ni...


Bahan-Bahan.
  • 4 cawan beras basmathi
  • 6 cawan santan (saya guna 1 cwn santan pekat dan selebihnya tambahkan air biasa )
  • 2 sudu besar minyak sapi/marjerin
Bahan Tumis

  • 2 batang serai - saya titik je
  • 5 ulas bawang merah(mayang nipis)2
  • 3 ulas bawng putih(mayang nipis)
  • 3 cm halia(di mayang nipis)
  • 4 helai daun pandan
  • 2 cm kulit manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji bunga cengkih
  • 5 butis biji halba
  • garam secukupnya
Cara Memasak
  1. Cuci beras, rendam selam 30 minit dan toskan.
  2. Panaskan minyak sapi, goreng bawang hingga kuning dan wangi,.
  3. Masukkan halia, rempah penumis(kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) dan juga serai serta daun pandan. Tumis hingga harum.
  4. Masukkan santan dan apabila mendidih masukkan sekali beras dan masak seperti biasa hingga kering. Jika menggunakan periuk elektrik masukkan sekali beras dengan santan dan masak seperti biasa.
  5. Karih@ kemburkan nasi bila nasi kering. Sedap dimakan bersama lauk kari& sambal udang/sotong kering.

Catat Ulasan

0 Ulasan