Bahan-Bahan.
- 4 cawan beras basmathi
- 6 cawan santan (saya guna 1 cwn santan pekat dan selebihnya tambahkan air biasa )
- 2 sudu besar minyak sapi/marjerin
- 2 batang serai - saya titik je
- 5 ulas bawang merah(mayang nipis)2
- 3 ulas bawng putih(mayang nipis)
- 3 cm halia(di mayang nipis)
- 4 helai daun pandan
- 2 cm kulit manis
- 2 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 biji bunga cengkih
- 5 butis biji halba
- garam secukupnya
- Cuci beras, rendam selam 30 minit dan toskan.
- Panaskan minyak sapi, goreng bawang hingga kuning dan wangi,.
- Masukkan halia, rempah penumis(kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) dan juga serai serta daun pandan. Tumis hingga harum.
- Masukkan santan dan apabila mendidih masukkan sekali beras dan masak seperti biasa hingga kering. Jika menggunakan periuk elektrik masukkan sekali beras dengan santan dan masak seperti biasa.
- Karih@ kemburkan nasi bila nasi kering. Sedap dimakan bersama lauk kari& sambal udang/sotong kering.
0 Ulasan
Sila beri komen yang membina dan bertanggungjawab. Terima Kasih.