Sumber: Buku Festive Cookies, Chef Asma 2007
Photo & Publish by resepidaria.com
Bahan-bahannya:-
Bahan A (diayak bersama)
250gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda
Bahan B
125gm gula aising
1/8 sudu teh garam
100gm badan kisar (panggan terlebih dahulu)
1/2 sudu teh esen vanilla
200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan)
Pewarna:
Pewarna pink, hijau dan kuning
Hiasan:
Gula kaster
Cara-caranya:-
1. Satukan semua bahan-bahan kecuali pewarna. Pukul perlahan sehingga menjadi doh
2. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan tiga jenis pewarna secukupnya.
3. Susunkan ketiga-tiga doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10gm setiap doh
4. Bulat-bulatkan doh dan susun didalam loyang pembakar.
5. Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit
6. Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kastor.
Nota saya:-
1) Saya membuat doh dalam bentuk memanjang dan kemudian susun memanjang macam piramid(2 warna dibawah dan atas 1 warna) lepas tu hiris dan timbang seberat 10gm. Bila dah boleh agak setebal mana yang patut dihiris....ia tidak perlu timbang lagi untuk setiap bulatan kecil....dah boleh agak setebal mana perlu dihiris.
2) Pastikan berat setiap bulatan doh tidak melebihi 10gm kerana biskut nie mengembang bila dimasak. Tidak cantik jika terlalu besar.
3) Jangan terus masukkan minyak sapi dalam adunan, masukkan sikit-sikit terlebih dahulu sehingga menjadi doh dan boleh dibentuk. Pengalaman saya akan ada lebih sedikit minyak sapi tersebut jadi jangan pakai tuang terus.
0 Ulasan
Sila beri komen yang membina dan bertanggungjawab. Terima Kasih.