Biskut Suji Kristal/Suji Crystal Cookies

Biskut nie saya buat pada hari ahad.....tersengguk-sengguk saya seorang diri membulatkan biskut nie. Sebelum buat biskut nie, saya masak nasi dan panaskan kuah kari ikan merah (baki semalam) dan pecahkan sebiji telur.....jam 2 petang sudah menyala api dapur saya. opppssss jangan salah faham.....sengaja saya buat begitu kerana saya tahu biskut nie ambil masa sedikit untuk membuatnya dan sudah tentu akan terbabas sehingga lewat petang. Jika terbabas pun, hidangan berbuka telah tersedia so tak perlu kalut. Seperti diduga jam 6.45 baru siap sehingga proses 'mendebukan' biskut dengan gula halus. Biskut nie sedap dan gebu....cair dimulut.







Suji Crystal Cookies/Biskut Suji Kristal


Sumber: Buku Festive Cookies, Chef Asma 2007


Photo & Publish by resepidaria.com




Bahan-bahannya:-




Bahan A (diayak bersama)


250gm tepung gandum


1 sudu teh serbuk penaik


1 sudu teh baking soda




Bahan B


125gm gula aising


1/8 sudu teh garam


100gm badan kisar (panggan terlebih dahulu)


1/2 sudu teh esen vanilla


200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan)




Pewarna:


Pewarna pink, hijau dan kuning




Hiasan:


Gula kaster




Cara-caranya:-


1. Satukan semua bahan-bahan kecuali pewarna. Pukul perlahan sehingga menjadi doh


2. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan tiga jenis pewarna secukupnya.


3. Susunkan ketiga-tiga doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10gm setiap doh


4. Bulat-bulatkan doh dan susun didalam loyang pembakar.


5. Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit


6. Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kastor.




Nota saya:-


1) Saya membuat doh dalam bentuk memanjang dan kemudian susun memanjang macam piramid(2 warna dibawah dan atas 1 warna) lepas tu hiris dan timbang seberat 10gm. Bila dah boleh agak setebal mana yang patut dihiris....ia tidak perlu timbang lagi untuk setiap bulatan kecil....dah boleh agak setebal mana perlu dihiris.


2) Pastikan berat setiap bulatan doh tidak melebihi 10gm kerana biskut nie mengembang bila dimasak. Tidak cantik jika terlalu besar.


3) Jangan terus masukkan minyak sapi dalam adunan, masukkan sikit-sikit terlebih dahulu sehingga menjadi doh dan boleh dibentuk. Pengalaman saya akan ada lebih sedikit minyak sapi tersebut jadi jangan pakai tuang terus.




Catat Ulasan

0 Ulasan